Is het Vodka of Wodka? Wij leggen het je uit!

  • Geplaatst op
  • 0
Is het Vodka of Wodka? Wij leggen het je uit!

Al jaren heerst de discussie omtrent een benaming; vodka of wodka. Deze sterke drank wordt voornamelijk gemaakt van tarwe, koren en aardappelen. Na het destilleren kan deze drank een alcoholpromillage bevatten van maar liefst 95%. Vervolgens wordt deze door middel van water verdunt tot het gewenste percentage. Maar wat is nu de juiste benaming? Je leest erover in dit artikel!

Vodka in Rusland

In Rusland draagt de drank de naam vodka. Vodka betekent in het Russisch dan ook letterlijk: watertje ‘’водка’’. Rusland claimt dat vodka in haar land is ontstaan. Rusland en vodka horen bij elkaar zoals wijn en Frankrijk, België en speciaalbier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen soldaten van het Russische leger dagelijks vodka, omdat dit bevorderend was voor het moreel. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het echter een probleem, omdat de soldaten steeds meer en meer gingen drinken.

 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kreeg het alcoholgebruik een boost. Tussen 1990 en 2009 zijn volgens het Russische bureau voor statistiek de verkoop van alcohol met 70% gestegen. Van 5,38 liter naar ruim 9 liter per jaar. Opvallend is wel dat vodka terrein aan het verliezen is ten opzichte van bijvoorbeeld bier en wijn. Tussen 1994 is 2009 is het percentage mannen dat met enig regelmaat vodka drinkt afgenomen van 89 procent tot 64 procent. Vodka begint langzaam te worden wat jenever is in Nederland, niet meer cool. De eerste keer dat vodka werd benoemt in de Russische literatuur is in het midden van de achttiende eeuw. Red Army vodka is een voorbeeld van een Russische vodka.

 

 

Wodka in Polen

In de Russische literatuur is vodka, zoals je hierboven kan lezen, in het midden van de 18e eeuw voor het eerst genoemd. De Polen beschouwen zichzelf echter als de uitvinders van wodka. In een Poolse tekst dat stamt uit 1405 wordt namelijk al geschreven over wódka, uit te spreken als ‘voedka’. Zoals in de Verenigde Staten overal fastfood restaurants te vinden zijn, vind je in Polen op iedere hoek van de straat een slijterij. Je hoeft er niet gek van op te kijken als deze slijterijen ook nog eens 24/7 open zijn.

 

Wodka wordt in Polen veel tijdens het eten gedronken. In restaurants staan er vaak koelers gevuld met flessen wodka. Zoals wij in Nederland en andere landen in Europa bier of wijn drinken tijdens het eten, drinken zij dus wodka. Zoals de Fransen graag genieten van een kaas naast hun wijn, geniet de Poolse bevolking van verschillende soorten worstdelicatessen. Voorbeelden hiervan zijn de Krakowska, ofwel de bloedworst. Kaszanka ofwel gerookte ham en nog meer. Polen beweren ook dat wodka geen kater geeft. In kwaliteitswodka is het zo dat alles eruit wordt gefilterd op de wodka en het water na. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je ervaring nodig hebt om de ochtend erna fris aan tafel te zitten. Je lichaam raakt er simpelweg aan gewend. Een voorbeeld van een Poolse vodka is Belvedere.

 

 

Conclusie vodka of wodka

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het schrijven van vodka en wodka dus allebei goed. Het ligt er maar net aan hoe je het zelf wilt uitspreken. Conclusies uit dit artikel:

 

  • • In Rusland noemen ze het vodka
  • • In Polen noemen ze wodka
  • • In de Russische literatuur werd de drank pas sinds midden 18e eeuw benoemd
  • • In Polen werd wodka voor het eerst benoemd in het jaar 1405

 

Ben je door dit artikel in de verleiding gekomen om zelf een Vodka te drinken? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment. Wij noemen het vodka, maar wodka kan dus ook! Geniet en drink met mate, NIX18.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.