Koken met Vodka? Probeer onze penne alla vodka!

  • Geplaatst op
  • 0
Koken met Vodka? Probeer onze penne alla vodka!

Pasta alla vodka? Wie doet er nou vodka in zijn pasta? Het is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt bij het lezen van de titel. Dat dachten wij ook totdat we zelf deze heerlijke pasta alla vodka een keer hadden geprobeerd. Heb je al trek gekregen? Lees dan verder!

Waarom gebruik je vodka in een gerecht?

Voordat we beginnen is het goed om te weten waarom we überhaupt vodka gebruiken in een gerecht. Vodka dient als een emulgator in het pastagerecht. Tomaten en room in een saus is wat ongebruikelijk in de Italiaanse keuken, omdat de zuurgraad van de tomaten de neiging heeft het vet in de room te scheiden. De vodka zorgt ervoor dat het vocht en de vetten vermengd blijven. Daarnaast geeft de vodka ook een specifieke smaak aan de pasta, zoals je dat bijvoorbeeld gewend bent van wijn. 

 

Waar is penne alla vodka ontstaan?

Er zijn verschillende theorieën over de ontstaansgeschiedenis van penne alla vodka waardoor de exacte oorsprong onduidelijk is. Wat we wel weten is dat het gerecht in de jaren 80 is ontstaan en vooral erg populair was in de Verenigde Staten. Hier werd het gerecht voornamelijk aangeboden in discotheken. 

 

Ingrediënten

  • 500 gram penne (of een andere pasta naar voorkeur)

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 150 gram tomatenpuree

  • 1/2 theelepel chilivlokken

  • 100 ml vodka

  • 175 ml kookroom

  • 120 gram geraspte Parmezaanse kaas

  • Verse basilicum blaadjes

  • Olijfolie of (on)gezouten roomboten

  • Peper en zout

 

Let op! Deze verhouding zijn slechts een advies. We dagen je graag uit zelf aan de slag te gaan om erachter te komen wat jouw favoriete combinatie is.

 

Aan de slag

  1. Snipper de ui en knoflook en bak deze voor ca. 5 minuten op middelhoge temperatuur in de olijfolie
  2. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak een paar minuutjes mee.
  3. Zet vervolgens de pan op lage temperatuur en voeg de vodka toe. Laat dit vervolgens 3 minuten rustig doorkoken.
  4. Zet ondertussen een grote pan met water en zout op en kook hierin vervolgens de pasta al dente.
  5. Voeg aan de saus de kookroom toe en breng het om smaak met chilivlokken, peper en zout. Laat de saus vervolgens nog rustig sudderen op lage temperatuur. Voeg eventueel extra room toe om de saus te verdikken of pastawater om de saus te verdunnen naar wens.
  6. Giet de pasta af als deze klaar is en meng deze vervolgens met de saus.
  7. Serveer de pasta alla vodka met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
  8. Geniet van je heerlijke penne alla vodka!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.