Wat is het gemiddelde Vodka alcoholpercentage en hoe komt dit tot stand?

Wat is het gemiddelde Vodka alcoholpercentage en hoe komt dit tot stand?

Vodka is al jaren een zeer populaire sterke drank in Europa, met name in Rusland en Polen. Met name in het uitgaansleven is vodka op dit moment een veel gedronken drank en is ideaal om mee te mixen. Maar wat is het gemiddelde alcoholpercentage van een vodka? En hoe komt dit tot stand? In dit artikel lees je er over!

Kenmerken Vodka

De oorsprong van Vodka is niet met zekerheid te zeggen maar vermoedelijk is het ontstaan in Polen. Vodka betekent in het Russisch letterlijk: ‘watertje’. Vodka wordt namelijk gedistilleerd tot maximaal 95% en vervolgens verdund met water. Het Alcoholpercentage ligt traditioneel tussen de 35% en 70%. In de handel ligt dit percentage echter tussen de 40% en 45%. Vodka wordt onder meer gestookt uit granen, zoals rogge, tarwe of rijst. Echter is het ook mogelijk om vodka te stoken met aardappels of quinoa.

 

 

Het maken van Vodka

De eerste stap in het maken van vodka is het maken van beslag. Dit beslag wordt gemaakt van de ingrediënten die hierboven zijn genoemd. Maar ook wortel, appel, maïs, pompoen of chocolade kan gebruikt worden als beslag. Het is essentieel dat de zetmeel in het beslag kan worden omgezet in suiker.

Het principe van distilleren is dat de alcohol op een lagere temperatuur gaat koken dan water. De producent laat de pot met beslag koken, vangt de alcoholdampen op om deze vervolgens weer af te koelen. Dit wordt herhaald tot het gewenste alcoholpercentage. Wanneer dit percentage is bereikt wordt het vervolgens weer verdunt tot het percentage dat het eindproduct moet krijgen. Vervolgens is het mogelijk om bijvoorbeeld citroenstukjes in de vodka te leggen en te laten trekken. Op deze wijze ontstaat de aroma. Dit kan met verschillende soorten fruit.

 

 

Wetgeving Vodka

Mede door de Duitse Horst Schnellhardt werd door het Europese Parlement besloten dat vodka uit zeer uiteenlopende grondstoffen mag worden gemaakt zonder dat het de naam Vodka verliest. Met als voorwaarde dat op het etiket van de fles wordt vermeld over welke grondstoffen dit gaat. Hierdoor mogen voornamelijk de Russische en Amerikaanse varianten gewoon verkocht worden binnen de Europese Unie. In juni 2007 werd er echter vanuit het Europees Parlement een voorstel gesteund dat de vodka uit vodka-producerende landen zoals Polen, Finland en Zweden uitsluitend gestookt moet zijn van aardappels of graan.

 

 

Gebruik van Vodka

Vooral in het Oosten van Europa en Scandinavië is vodka populair. In Rusland is het gebruikelijk om vodka gelijktijdig met eten te nuttigen. Ditzelfde geldt in Polen. Na het toosten worden de glazen in één keer leeg gedronken. Mensen die de vodka drinken zonder erbij te eten worden in Rusland pjanitsy genoemd, ofwel dronkaards. In Poolse en Russische studentenkringen is vodka populairder dan bier. Vodka wordt in deze kringen voornamelijk vermengd met appelsap.

 

 

Samenvattend

Na het lezen van dit artikel weet je meer over het alcoholpercentage van vodka en andere kenmerken. Het artikel samenvattend:

 

  • • Traditionele vodka is tussen de 35 – 70% alcohol
  • • In de handel heeft vodka meestal een alcoholpercentage van 40 – 45%.
  • • Vodka is vrij gemakkelijk zelf te maken
  • • Vodka uit Polen, Finland en Zweden moet gestookt zijn van aardappels of graan.
  • • In Rusland en Polen is vodka onder de jongeren nog altijd populairder dan bier.

 

Nu je dit artikel heb gelezen weet je meer over vodka! Bekijk ons gehele assortiment vodka’s en zoek uit welke jij het lekkerst vindt! Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel of een andere vraag? Stel ze gerust!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.